Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Nieuw-West 2021

Haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 42 van de 40.

Status

Dit plan is haalbaar en door naar de stemfase

Statiegeld op zwerfafval

Door: Gebruiker verwijderd
30 juni 2021

Het plan is om statiegeld te heffen op zwerfafval net als bij plastic frisdrank-flessen.

Zwerfafval wordt een steeds groter probleem, inmiddels weten we dat allemaal wel. Het liefst zou ik willen dat iedereen zijn afval in de prullenbak gooit en er geen afval meer wordt gegooid op straat, zodat zwerfafval niet meer bestaat. Maar dat lijkt haast onmogelijk met alle gevolgen van dien, vooral voor de natuur! Om er toch voor te zorgen dat dit probleem minder groot wordt moeten meer mensen(iedereen) zich hiermee gaan bezighouden. Het oprapen van zwerfafval moet worden genormaliseerd in onze samenleving en dat kan door er statiegeld op te heffen. Op deze manier wordt het leuker om zwerfafval op te rapen, niet alleen door de zelfbewuste buurtbewoners maar ook door iedereen die wel iets extra’s (bijvoorbeeld een centje) kan gebruiken. Simpelweg door het verspreiden in de buurt van de juiste afvalzakjes om het zwerfafval in te verzamelen. En te zorgen voor een plek waar dit kan worden ingeleverd en het statiegeldbonnetje kan worden opgehaald. Net zo makkelijk als dat gaat met statiegeld flessen, kan het ook gaan met zwerfafval. Op deze manier hebben en behouden we een mooie schone buurt, en stad met alle voordelen van dien!

Kosten ± €1000,- in eerste instantie misschien. Het plan is laagdrempelig in uitvoering door de verspreiding van geschikte afvalzakjes, een inleverpunt en verkrijgen van statiegeldbonnetjes. Dit kan zelf in de vorm van een apparaat/machine, net als bij de supermarkten voor frisdrank. Bij succes zal het misschien meer kosten vanwege het statiegeld of investering in meer apparaten. Maar op lange termijn hoeft de Gemeente Amsterdam minder kosten te maken voor de schoonmaak van zwerfafval.



Argumenten

Argumenten voor

Gebruiker verwijderd | 30 juni 2021 10:00

Ik ben voor want dit is een mooie manier om iedereen(alle buurtbewoners) te motiveren de buurt schoon te houden!

Reageren


Gebruiker verwijderd | 30 juni 2021 19:09

Persoonlijk heb ik al heel lang voornemen om een bijdrage te leveren in de strijd tegen zwerfafval. Echter valt het niet mee om daadwerkelijk een begin te maken. Dit initiatief zou niet alleen mij motiveren om afval te gaan prikken, maar ook vele anderen met mij. Het zal dan ook niet lang duren voor deze groep mensen vele anderen zullen inspireren. Het lijkt mij geweldig als het raar is als je afval laat staan, of rond slingeren ipv het oprapen ervan, waar tot op heden nog veel mensen van opkijk

Reageren


Gebruiker verwijderd | 6 juli 2021 07:20

Het afvalprobleem kan niet genoeg aandacht en budget krijgen. We hoeven toch niet uit te leggen dat een schone buurt een fijnere buurt is? De jongeren die het voor ons allemaal verpesten moeten ook grotere kans op een boete hebben! Naast dat de gemeente veel en veel meer geld uittrekt voor het dagelijks reinigen van Nieuw West. Niet alleen het centrum en Vondelpark aandacht geven!!

Reageren


Gebruiker verwijderd | 6 juli 2021 12:22

Super mooi idee! Dit kan een mooie prikkel zijn voor nog meer mensen te gaan prikken en waardering voor degene die het al doen. Als ik jou was zou ik meer geld aanvragen om meer mensen uit te betalen en zo'n bonnetjes machine aan te schaffen ;)

Reageren


Gebruiker verwijderd | 6 juli 2021 17:54

Super goed idee. Stimuleert ook de jongeren om te gaan prikken.

Reageren


Gebruiker verwijderd | 8 juli 2021 18:46

Leuk idee! Ik ben er benieuwd naar hoe het in de praktijk zal worden gebracht.

Reageren


Gebruiker verwijderd | 21 juli 2021 00:50

Mooi plan! En misschien wordt het nog mooier als het statiegeld in tegoed voor een kringloopwinkel, stadsboerderij of ander sociaal/duurzaam initiatief zou worden uitbetaald?

Reageren
Gebruiker verwijderd | 26 juli 2021 17:14

Super leuk idee! Hoop echt dat we hier iets constructiefs mee kunnen bereiken en uiteindelijk meer stadsdelen kunnen inspireren. Op naar een schonere en socialere buurt & stad! :)



Gebruiker verwijderd | 13 juli 2021 13:00

Goed idee, omdat het buurtbewoners waarschijnlijk stimuleert om de buurt schoon te houden. Nou ja, schoon te maken. Want het zou nog mooier zijn als de gemeente een effectief preventief beleid voert. In haar inspraakreacties van bewoners over zwerfafval stelt de gemeente immers wel dat zij handhaaft, maar voor bewoners is dit vrijwel niet herkenbaar, gezien de vrijwel voortdurende hopen zwerfafval op en rond de containerparkjes.

Reageren


Gebruiker verwijderd | 15 juli 2021 17:39

Mooi initiatief. Met zijn allen kunnen we de wijk schoon houden.

Reageren


Gebruiker verwijderd | 25 juli 2021 18:48

Het principe van de vervuiler betaald vind ik heel goed, niet gedogen maar beboeten

Reageren


Argumenten tegen

Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren