Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Nieuw-West 2021

Haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 134 van de 40.

Status

Dit plan is haalbaar en door naar de stemfase

Sociaal Cultureel Wijk-Klusteam

Door: Gebruiker verwijderd
18 juli 2021

Het Wijk-Klusteam; een diverse groep bewoners maakt buurtinitiatieven mogelijk en betekent op deze manier iets voor elkaar en de buurt.

In 2021 is er min of meer spontaan een klusteam ontstaan bij Buurtwerkplaats Noorderhof. Wat begon als noodzaak, namelijk een stageplek voor een paar jonge Eritrese Statushouders, is uitgegroeid tot een mooi initiatief voor heel Nieuw-West.  

 Ik, Yannis Roggeveen, heb als vrijwilliger van de Buurtwerkplaats de begeleiding op mij genomen. Naast het leren van handvaardigheden en het doen van onderhoud, kwamen er vanuit verschillende hoeken kleine maak-opdrachten binnen: een vitrinekast voor Vrouw en Vaart waar zij hun handgemaakte spulletjes in konden tonen en verkopen, Buurthuis Social Garden in de Lodewijk van Deysselstraat gaven we een volledige facelift met handgemaakte houten meubels, waar ze in het buurthuis samen aan kunnen koken en eten.
 
Ondertussen bestaat het klusteam bestaat uit buurtbewoners, sommige op een kwetsbaar moment in hun leven, maar niet uitsluitend. Denk hierbij aan nieuwkomers/statushouders, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of die tussen banen inzitten, maar ook gewoon mensen die willen leren houtbewerken of zich voor de maatschappij willen inzetten. Deelnemers gebruiken het klusteam om zichzelf te ontwikkelen (taal, maak-vaardigheden, opbouwen van netwerk, etc). Via het netwerk van o.a. Buurtwerkplaats Noorderhof sluiten er ook mensen van ander pluimage aan: studenten, ambachtslieden en andere makers. Dit zorgt voor een leuke, diverse, positieve mix van mensen die op een informele manier iets betekenen voor elkaar, zichzelf en de omgeving. Iedereen kan meedoen. Tijdelijk of voor een langere termijn. Geen verplichting, wel gezelligheid en toewijding.

De inkomsten van opdrachten zijn zelden tot nooit kostendekkend. De inkomsten die er wel zijn, worden gebruikt voor materiaalkosten en waar mogelijk voor het organiseren van workshops voor de deelnemers van het wijkteam om hun vaardigheden te vergroten.

Het klusteam kan met dit buurtbudget zichzelf in stand houden doordat het onderkomen, de begeleiding en de organisatie deels gedekt wordt.

Argumenten

Argumenten voor

Gebruiker verwijderd | 18 juli 2021 19:07

Door het Wijk-klusteam zijn veel buurtinitiatieven mogenlijk voor een lage, sociale prijs

Reageren


Gebruiker verwijderd | 18 juli 2021 22:30

Fantastisch met hoeveel kracht mensen zich inzetten voor hun wijk en zo ook zichzelf verder helpen. Mooi voorbeeld van hoe het mes aan twee kanten kan snijden. Heel veel succes!

Reageren


Argumenten tegen

Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren