Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over Buurtbudget Nieuw-West? Kijk dan eerst of je vraag op deze pagina beantwoord wordt.

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar buurtbudgetNW@amsterdam.nl

Wij zullen je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden!

Wat is een buurtbudget?

Een buurtbudget, ook wel bekend als burgerbegroting, is een proces waarbij Amsterdammers direct invloed hebben op wat er met een deel van de gemeentelijke begroting gebeurt. Bewoners mogen zelf plannen voor hun buurt bedenken en direct kiezen hoe het geld wordt besteed.

De site werkt niet. Waar moet ik dit melden?

Het spijt ons dat je niet op de site kunt of dat bepaalde onderdelen niet werken. We willen dit snel oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail via buurtbudgetNW@amsterdam.nl met daarin een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de URL van de pagina waar het over gaat. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Ik ben geen bewoner van Nieuw-West maar wil wel graag stemmen. Kan dat?

Nee, helaas. Alleen bewoners van Nieuw-West van 12 jaar en ouder mogen stemmen. Iedereen die mee mag stemmen ontvangt vanaf 25 oktober 2021 een persoonlijke brief met een unieke stemcode.

Ik woon in Nieuw-West maar heb geen stemcode ontvangen, hoe kan ik alsnog meedoen?

Wat vervelend! Het kan zijn dat de bezorging van de brieven vertraging heeft opgelopen. Ook is het mogelijk dat je in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) een 'indicatie geheim' of adresblokkade hebt. In dat geval hebben we jouw adresgegevens niet kunnen opvragen en heb je geen stemcode ontvangen.

Had je wel een brief moeten krijgen en heb je die op 8 november nog steeds niet gehad, en wil je alsnog meedoen? Stuur een mail naar buurtbudgetNW@amsterdam.nl of neem telefonisch contact op, dan kijken we wat we kunnen doen.

Ik ben niet zo handig met computers. Hoe kan ik dan stemmen?

Wij hebben een papieren overzicht beschikbaar van alle plannen waar je uit kunt kiezen. Je kunt een exemplaar opvragen via telefoon, e-mail of WhatsApp, dan wordt het overzicht bij je thuis geleverd. Nadat je 3, 4 of 5 plannen hebt gekozen, kun je telefonisch jouw stem doorgeven. Hou de brief die je hebt ontvangen bij de hand wanneer je belt: je hebt namelijk je stemcode nodig.

Ik heb mijn persoonlijke stemcode ingevuld, maar het lukt niet om te stemmen. Wat nu?

Een stemcode bestaat uit 12 tekens (cijfer en letters) en is hoofdlettergevoelig. Controleer nogmaals of je alle tekens juist hebt overgenomen. Lukt het nog steeds niet? Stuur dan een mail naar buurtbudgetNW@amsterdam.nl en dan kijken we hoe we je kunnen helpen.

Hoe weet ik zeker dat mijn stem is opgeslagen?

Jouw stem is goed opgeslagen als je in stap 4 een bevestiging ziet die zegt: 'Gelukt, je hebt gestemd!’. Het stemmen werkt in 4 stappen;

- Bij stap 1 kies je jouw favoriete plannen.
- Bij stap 2 controleer je in het overzicht of je tevreden bent met jouw gekozen plannen.
- Bij stap 3 vul je de stemcode in die je per post hebt ontvangen, en klik je op de knop ‘Stemmen’.
- Bij stap 4 zie je de bevestiging dat je hebt gestemd.

Ik heb in juni/juli een plan ingediend of een plan geliked, maar er kan niet op gestemd worden. Hoe kan dat?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je niet op een plan kunt stemmen:

- Het plan heeft niet de benodigde 40 likes gehaald om door het stadsdeel op haalbaarheid getoetst te worden.
- Het plan is niet als haalbaar beoordeeld.
- Het plan is voor een andere gebied dan waar je woont. Bewoners kunnen alleen stemmen op de plannen binnen hun eigen woongebied.

Indieners hebben een mail ontvangen met een uitleg over de beoordeling van hun plan. Je kunt in het Archief bekijken hoe jouw en andere plannen zijn getoetst. Heb je geen mail ontvangen en wens je alsnog een uitleg? Mail dan naar buurtbudgetnw@amsterdam.nl.

Kan ik voor iemand anders stemmen?

De stemcodes zijn persoonlijk geadresseerd. Het is de bedoeling dat iedereen voor zichzelf stemt. Uiteraard kun je mensen die hulp nodig hebben, ondersteunen als zij dat op prijs stellen.

Krijgen de indieners van de winnende plannen het bedrag meteen op hun rekening gestort?

Nee, dat gaat niet zo snel. Eerst wordt gekeken wie het plan gaat realiseren. In sommige gevallen is dat de gemeente zelf, in andere gevallen een bewoner of een maatschappelijke organisatie. Dat hangt helemaal af van de aard van het plan!

Ook zijn we gebonden aan Europese aanbestedingsregels, wat inhoudt dat we boven een bepaald bedrag 3 offertes moeten aanvragen en het niet vanzelfsprekend is dat de indiener ook het plan gaat uitvoeren.

Ik wil graag een plan indienen voor een volgende ronde van het Buurtbudget. Kan dat?

Leuk dat je zo enthousiast bent over het buurtbudget. Dat zijn wij ook! Dit college heeft geld gereserveerd om de komende jaren verschillende vormen van buurtbudgetten uit te proberen.

Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer de volgende ronde van buurtbudget van start gaat? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Waar vind ik de uitslag en hoe wordt die bepaald?

Op 2 december 2021 is er een feestelijke (mogelijk digitale) bijeenkomst om de uitslag bekend te maken. Ook wordt via deze website bekendgemaakt welke plannen uitgevoerd worden met daarbij een uitleg hoe deze uitslag tot stand is gekomen.

Ik kon toch al eerder plannen indienen?

Klopt. Dit is de derde ronde van het buurtbudget in Nieuw-West. Wil je zelf iets organiseren in uw buurt? Dan kun je geld aanvragen voor je activiteit bij verschillende organisaties:
- Huis van de Wijk (Osdorp, Slotervaart Zuid)
- De Buurtzaak (Slotervaart Noord)
- Eigenwijks (De Aker, Geuzenveld, Osdorp, Sloten en Nieuw Sloten, Slotermeer)

Voor geld voor grotere plannen voor het hele stadsdeel kun je gebruik maken van het fonds voor Nieuw-West.

Als je wil dat de politiek praat over jouw idee, dan kun je jouw ideeën kenbaar maken bij de stadsdeelcommissie, bijvoorbeeld via de Stem van Nieuw-West.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren