Het starten van een Roverstuin in het Botteskerkpark, een plek waar planten een tweede leven krijgen.
Achtergrond en Doel:
We willen in het Botteskerkpark een Roverstuin starten. Een Roverstuin is een plek waar planten, die anders weggegooid zouden worden, een tweede leven krijgen. Buurtbewoners kunnen hier gratis planten komen halen om zo hun eigen tuin of de buurt te vergroenen.
Projectomschrijving:
- Verzamelen en verzorgen: Via stichting Struikroven kunnen we planten die vrijkomen bij renovaties en herinrichtingen van wijken, maar ook planten die gedoneerd worden door tuincentra en particulieren naar de Roverstuin brengen. Hier zorgen vrijwilligers voor de planten.
- Verdeling van planten: De planten worden gratis uitgedeeld aan bewoners. Bewoners kunnen ze zelf komen afhalen, maar we sluiten ook aan bij groendagen/groenmarkten en andere evenementen rondom groen. Zo kan iedereen in de buurt kan genieten van groen in zijn tuin of op zijn balkon.
- Beplanting in het Park: Planten uit de Roverstuin worden ook gebruikt om beplantingsvakken in het Botteskerkpark te vullen. Oude, zieke beplanting wordt vervangen door groen dat vrijkomt bij de struikroofacties. Dit zorgt voor een dynamisch beheer van het park.
- Samenwerking met lokale partners: We werken samen met hoveniers van de Groen-coöperatie Nieuw-West en de stadsboerderij om de planten te verzorgen en te herplaatsen. Zij helpen met het leveren van planten en geven advies over het verzorgen ervan.
- Workshops en educatie: We organiseren ook workshops over tuinieren en hergebruik van planten. Zo leren bewoners hoe ze goed voor hun planten kunnen zorgen.
Verwachte Resultaten:
- Groener Osdorp: Meer planten in tuinen, op balkons en in het park zorgen voor een groenere en mooiere buurt.
- Betere gemeenschap: Door samen te werken aan de Roverstuin, leren bewoners elkaar beter kennen en versterken we de sociale cohesie in de buurt.
- Minder afval: Planten krijgen een tweede leven in plaats van weggegooid te worden. Het park wordt hierdoor ook beter beheerd en afval wordt verwijderd door de hoveniers. Goed voor de circulariteit maar ook voor de biodiversiteit.