De gemeente toetst of uw plan voldoet aan alle spelregels en voorwaarden, en beoordeelt of uw plan haalbaar is. Als uw plan voldoet aan de voorwaarden gaat het door naar de stemronde. Neem onderstaande regels goed door om een volledig en haalbaar plan in te dienen.
Overige voorwaarden voor een haalbaar plan
Het is lastig een eenduidige definitie te geven van sociale plannen. Een sociaal plan is bijvoorbeeld goed voor de sociale cohesie in een wijk, zet een doelgroep in Nieuw-West in haar kracht zoals jongeren of senioren, bestrijdt armoede, kansenongelijkheid of eenzaamheid. In feite hebben alle buurtbudgetplannen een sociale grondslag, ook de grotere, openbare ruimte projecten. Zo is in 2022 een speelpark voor alle leeftijden gekozen, die als doel heeft om kinderen van verschillende leeftijden met elkaar samen te brengen en ouders onderling in de wijk. Een ander voorbeeld is het street-art viaduct in Slotervaart, waar 130 bewoners aan mee hebben geschilderd. En ook zien we dat groenprojecten een positieve bijdrage leveren aan de sociale verbindingen tussen bewoners in de wijk.
Een scheiding tussen sociale en niet-sociale plannen is dus niet goed te maken, en daarmee doen we ook geen recht aan de sociale meerwaarde van al deze plannen. Daarom wordt gekozen om een scheiding te maken tussen sociale plannen die niet (of niet blijvend) plaatsvinden in de openbare ruimte aan de ene kant, en plannen die wel plaatsvinden in de openbare ruimte aan de andere kant. De plannen die wel plaatsvinden in de openbare ruimte worden gekenmerkt doordat ze tastbaar zijn in de openbare ruimte (zoals een bankje, kunstwerk of speeltuin) en een blijvend karakter hebben (dus geen foto-expositie die na een maand weggaat, en ook geen evenement). Zie hieronder een grove verdeling van deze categorisering.
Sociale plannen die niet (of niet blijvend) plaatsvinden in de openbare ruimte
Plannen die plaatsvinden in de openbare ruimte
Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuwe fase van start gaat? Laat dan je gegevens achter.