Aan het fietspad langs de Haarlemmerweg is nu een groen landje waar er weinig aan is voor zowel bijen, vlinders, als passerende fietsers.
We gaan de natuur in de Tuinen van West een handje helpen en dit landje omtoveren tot een frisse weide vol leven: wilde bloemen, bijen, vlinders, vogels, wat geiten en een mooie kastanjeboom.
Dit doen we door grote grazers terug te brengen: een stuk of zes Nederlandse Landgeiten. Deze sterke, langharige geiten zijn het oudste Nederlandse geitenras en goed bestand tegen een kouder klimaat. Met hun gegraas houden ze het snel groeiende ‘onkruid’ kort, waardoor er ruimte ontstaat voor allerlei wilde bloemen en kruiden. De bloemenweide lokt bijen en vlinders, die op hun beurt allerlei vogels aantrekken. Zo toveren we een kaal, saai landje om in een levendig stukje natuur.
Wat is het plan?
Om te voorkomen dat de geiten op het fietspad komen, plaatsen we een hek aan de noord- en oostkant van de weide. Ook plaatsen we een klein rond hek middenin de weide, met daarin een jonge kastanjeboom als rustplaats voor vogels. In een hoek komt er een kleine schuilstal, waar de geiten kunnen schuilen tegen regen en wind.
Dan is de weide klaar en komen de geiten. Zij grazen het onkruid weg zodat er ruimte ontstaat voor meer gevarieerde begroeiing. Dit proces helpen we een handje door wilde inheemse bloemen bij te zaaien, die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.
Zo hebben we er straks een klein stukje natuur bij in de tuinen van west! Dit is leuk voor de mensen in de buurt en voor passerende fietsers, maar vooral voor wilde vogels zoals het klein waterhoen, de kuifeend, het puttertje, de patrijs, de ijsvogel en de grote bonte specht.