Het verbouwen van voedsel, midden in de bebouwde kom. Samen en voor elkaar, om zo zelfvoorzienend en toekomstbestendig te worden.
Het idee is om voedsel te verbouwen, midden in de bebouwde kom. Samen en voor elkaar, om zo zelfvoorzienend en toekomstbestendig te worden. Op kleine stukjes grond, het liefst nog in plaats van tegels of bestrating, dichtbij hoogbouw woningen waar Nieuw West rijk aan is. Het doel is om te experimenteren met groenbemesters, natuurlijke bestrijdingsmiddelen en het reguleren van watertoevoer en afvoer, zonder dat er water verspild wordt. Kosten zouden gaan zitten in bodemonderzoek en eventueel bodemsanering. Er is een ruimte nodig waar gewerkt kan worden aan tuinontwerpen, les gegeven kan worden, waar vergaderd kan worden en informatieavonden kunnen worden gehouden. Een voorbeeld is de Groene Hub (Amsterdam Zuid-Oost), waar gewerkt wordt in een gebouw wat uiteindelijk gesloopt zal worden. Een buurtcentrum zou ook een optie kunnen zijn. Er zal tuingereedschap nodig zijn en er zullen kosten gaan zitten in zaden en het werven van vrijwilligers (tuinders). Mogelijk moet er ook expertise ingehuurd worden om een aantal kartrekkers op te leiden.
Ik zie voor me dat er met een tuintje gestart wordt, waar geëxperimenteerd kan worden. Succesvolle elementen nemen we mee naar een volgende tuin, elementen die niet goed werken proberen we met aanpassingen te verbeteren. Doordat de tuin in een openbare ruimte ligt, kan iedereen het voorbeeld zien en een aanvraag doen om het ook in hun eigen wijk te realiseren. Met uiteindelijk de hoop/verwachting dat het zich steeds verder uitspreid over Amsterdam Nieuw West. Er kan een deel van de oogst aan de Voedselbank worden overgedragen, maar nog mooier zou het zijn als iedereen de benodigde groente, fruit en kruiden zelf van het land kan oogsten.
Doel
- Een prettige, veilige leefomgeving, waar buurtbewoners samenleven in plaats van langs elkaar.
- Een buurt voorbereid op de toekomst.
- Inzetten op de kwaliteiten van de buurt; multicultureel, groen en ruimte.
- Dagbesteding voor hen die niet werken, meer zelfvoorzienend voor diegene met een kleinere portemonnee, verbinding met de buren voor hen die eenzaamheid ervaren.
- Een beter klimaat en gezondere bewoners.
- Kenniscentrum voor stedelijke landbouw.
Beoogd eindresultaat
Groente -en kruidentuinen in beheer van directe omwonenden. Kennis -en kunde aanwezig in de wijk. Amsterdam Nieuw West als kenniscentrum en field lab voor landbouw in een dichtbevolkte omgeving. Voor de bewoners een mogelijke dagbesteding, gezonder leven door beweging, gezonde voeding (oogst) en mentale gezondheid door te werken met de natuur. Door onderlinge samenwerking, verschillende bevolkingsgroepen dichter bij elkaar, zonder verlies van authenticiteit. Meer verbintenis met de buurt, veel activiteit buitenshuis. Trekpleister door kenniscentrum, een omgeving waar iedereen wel zou willen wonen!
Amsterdam West kent stadslandbouw bij bijvoorbeeld Lutkemeerpolder. Dit wordt niet als concurrentie gezien, maar als een kans op een samenwerking waarin kennis en kunde kan worden overgebracht naar de woonwijken. Een kennis -en leercentrum (zoals de Groene Hub) in een gebouw (buurtcentrum) maakt het mogelijk om ervaringen vast te leggen, kennis te delen en verder uit te breiden.
Sterktes en zwaktes
Sterktes
Inwoners meer zelfredzaam door kennis die wordt opgedaan en mogelijkheid om voor eigen voedsel te zorgen.
Draagt bij aan een gezondere levensstijl.
Verse groenten en fruit voor arm en rijk.
Amsterdam West op de kaart als toekomstbestendige buurt
Grote stap richting beoogde klimaatdoelen 2030
Invloed van de bewoner over wat er op het bord komt te liggen
Goede dagbesteding
Verbeterde afwatering
Door samenwerking beter onderling contact
Meerdere initiatieven zoals de Natuurkamer en de Buurtwerkplaats Noorderhof, CSA (tiunen van West) waar samenwerking mee gezocht kan worden.
24-uurs toezicht door omwonenden
Zwaktes
Veel bewoners bezitten een auto, daardoor veel parkeerplaatsen nodig
Veel afval op straat
Hangjongeren
Drukke verkeerssituaties
Kansen en bedreigingen
Kansen
Steeds meer mensen zien de noodzaak voor een verbetering van het klimaat
Een kans voor verbetering biodiversiteit
Waardevermeerdering van de buurt
Bij succesvolle landbouwtechnieken een steeds groter gebied kunnen bedienen
Voor kansarme jongeren een mogelijkheid om expertise op te doen voor mogelijk een van de belangrijkste werkzaamheden van de toekomst.
Verschillende bevolkingsgroepen kunnen aansluiting vinden in de natuur.
Terugbrengen van de vergeten groenten
Als er bestrating is weggehaald, een betere afvoer van regenwater.
Bedreigingen
Vandalisme
Verwaarlozing van de buurttuin
Diefstal
Concurrentie met de lokale ondernemers
Conflicten
Verzakking van bestrating
Te hoge waarden gifstoffen door vervuilde bodem
Overlast omwonenden