Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Nieuw-West

Veelgestelde vragen

Datum: 30 mei 2022

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar buurtbudgetNW@amsterdam.nl

Wij zullen je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden!

Wat is een buurtbudget?

Een buurtbudget, ook bekend als burgerbegroting, is een proces waar Amsterdammers direct invloed hebben op wat er met een deel van de gemeentelijke begroting gebeurt. In 2019 en 2020 was er een buurtbudget beschikbaar in Geuzenveld, Slotermeer. Sinds 2021 is heel Nieuw-West aan de beurt. Bewoners mogen zelf plannen bedenken en direct kiezen hoe het geld wordt besteed. Kijk ook naar het animatiefilmpje voor een uitleg van het proces.

Ik ben geen bewoner van Nieuw-West maar wil wel graag een plan insturen, kan dat?

Jazeker! Iedereen kan plannen indienen, zolang het plaatsvindt in een gebied in Nieuw-West en ten goede komt aan de buurt. (Kijk waar de grenzen van elk gebied zijn op de plannen-pagina)

Ik kon toch al eerder plannen indienen?

Klopt. je kan ideeën voor grote of kleine projecten altijd kenbaar maken bij de gebiedsmakelaar van jouw buurt of bij de stadsdeelcommissie, ook via de Stem van Nieuw-West. Daarnaast kan je voor wijkgerichte activiteiten in Nieuw-West een bewonersinitiatief indienen bij Eigenwijks (Geuzenveld, Slotermeer, de Aker, Sloten & Nieuw-Sloten), de Buurtzaak (Slotervaart) of Combiwel (Osdorp). Voor wijk-overstijgende activiteiten kan je je wenden tot het fonds van Nieuw-West. Maar nu is extra geld beschikbaar voor plannen waar bewoners in elk gebied uiteindelijk gezamenlijk €916.000 verdelen.

Ik ben niet zo goed met computers en websites. Hoe kan ik toch een plan indienen en likes verzamelen?

Je kan ook een plan indienen via een papieren formulier. Een formulier is beschikbaar bij de huizen van de wijk. In plaats van 40 likes kan je ook 40 handtekeningen verzamelen. Noteer dan wel je naam, de naam van je plan, één postcode bij elke handtekening, en stuur een foto op via mail/Whatsapp.

Kom je er niet uit? Neem contact op via 06 3900 4343 of mail naar buurtbudgetNW@amsterdam.nl Wij helpen je graag verder!

Ik heb een plan ingediend, maar ik wil mijn plan graag wijzigen. Kan dat?

Je kan je plan aanpassen zolang er nog geen likes (of dislikes) zijn uitgebracht of een argument bij is geplaatst. U moet hiervoor ingelogd zijn met het e-mailadres waarmee u uw plan heeft ingestuurd. Is er al wel op je plan gereageerd, maar wil je toch nog wat aanpassen? Mail uw vraag dan naar buurtbudgetNW@amsterdam.nl en dan kijken we hoe we u kunnen helpen.

Waarom heb ik 40 likes nodig om mijn plan door te laten gaan naar de volgende ronde?

Stadsdeel Nieuw-West vindt het belangrijk om te weten of er draagvlak in de buurt is voor een plan. Daarom vragen we bewoners ook te liken en reageren op de plannen door middel van argumenten . De argumenten uit de buurt en de likes geven ons een goed beeld van het draagvlak.

Kan ik mijn eigen plan liken?

Ja, je kan eenmalig je eigen plan een like geven.

Ik heb me vergist en wil mijn mening veranderen. Kan ik mijn stem en argument nog veranderen?

Ja hoor, dat kan. Door opnieuw op de stemknop ‘voor’ of ‘tegen’ (de like button) te klikken kan je je like aanpassen of ongedaan maken. Nadat je een argument geplaatst hebt, kan je deze wijzigen of verwijderen via de iconen in de rechterbovenhoek.

Mag ik meerdere plannen indienen voor buurtbudget Nieuw-West?

Ja, dat kan. Alle plannen moeten wel voldoen aan de spelregels, natuurlijk.

Wat gaat er gebeuren na de plan indienperiode?

Alle plannen die 40 likes of handtekeningen hebben, worden getoetst op haalbaarheid door het stadsdeel. Dit kan gevolgen hebben voor jouw plan. In overleg met jou past het stadsdeel eventueel het plan aan. Daarna komen alle haalbare plannen weer op de website. Alle bewoners van 12 jaar en ouder in Nieuw-West ontvangen een stemcode per post om te stemmen op de website. Daarmee kunnen bewoners hun 5 favoriete plannen kiezen en zo bepalen welke plannen worden uitgevoerd. Bekijk ook de tijdlijn of het animatiefilmpje op de homepage.

De site werkt niet. Waar moet ik dit melden?

Het spijt ons dat je niet op de site kunt of dat bepaalde onderdelen niet werken. We willen dit snel oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail via buurtbudgetNW@amsterdam.nl met daarin een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de URL van de pagina waar het over gaat. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Hoe veilig is deze site?

Buurtbudget Nieuw-West neemt beveiligingsmaatregelen om misbruik van ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken.
Meer weten over privacy en beveiliging van persoonsgegevens? Lees dan onze privacyverklaring.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren