Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Nieuw-West 2023 | De Aker, Sloten, Nieuw-Sloten | Stemfase

Veelgestelde vragen

Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar buurtbudgetnw@amsterdam.nl of bel/WhatsApp naar 06 3900 4343.

Wij zullen uw vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden!

Wat is buurtbudget?

Met het buurtbudget kunnen bewoners, ondernemers en organisaties plannen indienen die ten goede komen aan de buurt. Daarna worden de plannen getoetst op haalbaarheid. Vervolgens stemmen bewoners van 12 jaar en ouder in Nieuw-West op deze plannen. Zo bepalen zij waar het geld aan wordt besteed. In 2019 en 2020 was het buurtbudget beschikbaar in Geuzenveld, Slotermeer. Sinds 2021 is het buurtbudget voor heel Nieuw-West beschikbaar.

Wie mogen stemmen?

Bewoners uit Nieuw-West vanaf 12 jaar en ouder mogen stemmen op plannen uit hun eigen gebied. Ingeschreven inwoners krijgen een persoonlijke stembrief met stemcode om hun stem uit te brengen.

Ingeschreven ondernemers uit Nieuw-West hebben de mogelijkheid om te stemmen als zij zich aanmelden via buurtbudgetnw@amsterdam.nl, 06 3900 4343 of via de gebiedsmakelaar.

Door wie zijn de plannen op de stempagina bedacht?

De plannen waar u op mag stemmen, zijn eerder dit jaar ingediend door bewoners en ondernemers uit Nieuw-West. Iedereen kon van 15 mei t/m 26 juni een plan indienen. Daarna zijn de plannen door de gemeente getoetst op haalbaarheid. Op de haalbare plannen mag gestemd worden.

Hoeveel budget is er per gebied?

Dit jaar hebben we in Nieuw-West € 844.000,- buurtbudget beschikbaar. Ieder gebied in Nieuw-West heeft een eigen budget op basis van aantal inwoners:

- Geuzenveld, Slotermeer: € 235.610,-
- Slotervaart: € 241.461,-
- Osdorp: € 210.277,-
- De Aker, Sloten, Nieuw-Sloten: € 150.533,-
- Sloterdijk Nieuw-West: € 6.119,-

Wat is de 30 procent-regeling voor sociale plannen?

Dit jaar gaat tenminste 30 procent van het budget per gebied naar ‘sociale plannen’. Dit zijn plannen die niet of kort plaatsvinden in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten voor bewoners, zoals uitstapjes voor ouderen, culturele evenementen, tijdelijke acties zoals een anti-zwerfvuil campagne, en hulpinitiatieven voor bewoners, zoals een kledingbank. Door 30 procent van het budget te reserveren voor sociale plannen, zorgen we dat het budget op verschillende vlakken wordt besteed.

Heeft u een andere vraag over deze regeling? Kijk dan op de pagina ‘spelregels stemmen’. Staat het antwoord uw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mail via buurtbudgetnw@amsterdam.nl of bel/WhatsApp naar 06 3900 4343.

Hoe is bepaald welke plannen sociaal zijn?

Het is moeilijk om een scheiding te maken tussen plannen die sociaal en niet sociaal zijn. Daarom maken we een onderscheid tussen sociale plannen die niet (of maar tijdelijk) plaatsvinden in de openbare ruimte aan de ene kant, en plannen die plaatsvinden in de openbare, fysieke ruimte aan de andere kant. Plannen die niet (of maar tijdelijk) plaatsvinden in de openbare ruimte hebben we gecategoriseerd als sociale plannen. Dit zijn bijvoorbeeld:
• Activiteiten voor bewoners. Denk aan lunches voor ouderen, sportactiviteiten voor kinderen of workshops over gezonde voeding.
• Initiatieven die diensten/hulp aanbieden aan bewoners. Denk aan een kledingbank, rechtswinkel voor gratis hulp of een buurtbakkerij.
• Culturele programmering. Denk aan evenementen, eenmalige markten of tijdelijke exposities op straat.
• Tijdelijke (bewustwordings)campagnes. Denk aan campagnes of activiteiten over afval of duurzaamheid.

Voorbeelden van plannen die niet binnen de categorie sociaal vallen, zijn bijvoorbeeld: het planten van bomen, bloembakken op straat, speeltuinen (opknappen), een jeu de boules baan of pingpongtafel in de wijk, of blijvende kunst in de openbare ruimte zoals street-art.

Waar zie ik welke plannen ‘sociaal’ zijn?

Op de pagina waar u kunt stemmen ziet u het overzicht van alle plannen in uw gebied. Als een plan gelabeld is als ‘sociaal’, staat dit vermeld bij het plan.

Hoe wordt bepaald welke plannen gekozen worden?

De plannen met de meeste stemmen die passen binnen het maximaal te besteden budget van het desbetreffende gebied worden gekozen. Omdat ten minste 30 procent van het gebiedsbudget gereserveerd wordt voor sociale plannen, gaat het tellen van de stemmen als volgt:

(1) Eerst wordt gekeken op welke sociale plannen het meeste is gestemd en binnen de gereserveerde 30% van het gebiedsbudget passen. Deze plannen worden gekozen.
(2) Vervolgens wordt gekeken naar alle plannen minus de al gekozen plannen. De plannen waarop het meeste is gestemd en binnen de overige 70 procent van het gebiedsbudget passen, worden gekozen. Dit kunnen zowel sociale als niet-sociale plannen zijn.

Doordat bij stap 2 geen onderscheid wordt gemaakt in sociale en niet-sociale plannen, betekent dit dat, afhankelijk van hoe er is gestemd, het dus ook zo kan zijn dat er in gebieden uiteindelijk meer dan 30 procent besteed wordt aan sociale plannen.

Op hoeveel plannen mag ik stemmen?

U kunt stemmen op minimaal 3 en maximaal 5 plannen uit uw eigen gebied. In uw stembrief staat voor welk gebied u kunt stemmen. Alleen bewoners uit Sloterdijk stemmen op 1 plan.

Ik woon in stadsdeel Nieuw-West maar heb geen stemcode ontvangen, hoe kan ik alsnog meedoen?

Wat vervelend! Het kan zijn dat de bezorging van de brieven vertraging heeft opgelopen. Ook kan het zijn dat u in Basisregistratie Personen (BRP) een 'indicatie geheim' en/of adresblokkade hebt. In dat geval hebben we uw adresgegevens niet kunnen opvragen en heeft u geen stemcode ontvangen. Had u wel een brief moeten krijgen en wilt u alsnog meedoen? Stuur dan een e-mail naar buurtbudgetnw@amsterdam.nl en dan kijken we wat we kunnen doen.

Ik heb mijn persoonlijke stemcode ingevuld, maar het lukt niet om te stemmen. Wat nu?

Een stemcode bestaat uit 13 tekens (cijfer en letters) en is hoofdlettergevoelig. Controleer nogmaals of je alle tekens juist hebt overgenomen. Lukt het nog steeds niet? Stuur dan een e-mail naar buurtbudgetnw@amsterdam.nl en dan kijken we hoe we u kunnen helpen.

Hoe weet ik zeker dat mijn stem is opgeslagen?

Uw stem is goed opgeslagen als u in stap 4 een bevestiging ziet die zegt; ‘Gelukt, u heeft gestemd!’. Het stemmen werkt in 4 stappen;

- In stap 1 kiest u uw favoriete plannen.
- In stap 2 controleert u in het overzicht of u tevreden bent met uw gekozen plannen.
- In stap 3 vult u de stemcode in die u per post hebt ontvangen waarna u klikt op de knop ‘Stemmen’.
- In stap 4 ziet u de bevestiging dat uw stem gelukt is.

Kan ik voor iemand anders stemmen?

De stemcodes zijn persoonlijk geadresseerd. In principe stemt iedereen voor zichzelf. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen worden ondersteund bij het invoeren van hun unieke code als zij dat op prijs stellen. Neem daarvoor contact met ons op of kom naar een van de bijeenkomsten die we organiseren. Deze vindt u onder Home.

Krijgen de indieners van de gekozen plannen het bedrag meteen op hun rekening gestort?

Nee, dat gaat niet zo snel. Eerst wordt gekeken wie het plan gaat realiseren. In sommige gevallen is dat de gemeente zelf, in andere gevallen een bewoner of een maatschappelijke organisatie. Dat hangt helemaal af van de aard van het plan. Ook zijn we gebonden aan Europese aanbestedingsregels, wat inhoudt dat we boven een bepaald bedrag 3 offertes moeten aanvragen en het niet vanzelfsprekend is dat de indiener ook het plan gaat uitvoeren.

De site werkt niet. Waar moet ik dit melden?

Het spijt ons dat u problemen ondervindt met de site. We willen dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail via buurtbudgetnw@amsterdam.nl met daarin een korte uitleg waar in het proces het mis gaat, evt. een screenshot van de foutmelding/de pagina, op welk apparaat dit gebeurt (computer, tablet of telefoon) en in welke internet browser (chrome, internet explorer, firefox, safari, etc). Hoe vollediger u uw probleem omschrijft, hoe sneller we u kunnen helpen. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren